Pada hari ini, tanggal 17 Disember 2009 akan menjadi satu hari yang bersejarah bagi negara kita, terutamanya kepada persada sukan tanah air.

Kegersangan kita untuk meraih pingat emas untuk acara Bola Sepak di Sukan Asia Tenggara ternyata jelas di raut wajah semua rakyat Malaysia, setelah kita berjaya mengharungi detik-detik cemas ketika menentang Thailand dan berjaya menumpaskan Laos yang bermain di tempat sendiri, bertemankan 20,000 peminat fanatik.


Sekadar gambar hiasan.

Dan akhirnya, kita ke final.

Namun pada petang ini, kita akan menyaksikan satu perlawanan di mana maruah kita akan dipertaruhkan---Malaysia menentang Vietnam.

Meskipun kita masih dihantui oleh kekalahan Malaysia apabila berhadapan dengan Vietnam di pusingan kelayakan, dan prestasi-prestasi yang lepas, saya percaya bahawa Malaysia masih mampu bangkit dari kekalahan semalam.

Adalah menjadi harapan agar mereka bermain dengan bersungguh-sungguh, dan membawa sebutir emas untuk kita, rakyat Malaysia.

Apa tunggu lagi! Marilah kita bersama-sama menonton secara langsung perlawanan ini di kaca televisyen anda! Jangan bimbang kepada sesiapa yang tidak melanggan perhidmatan Astro kerana perlawanan ini akan disiarkan di TV2 dan TV3, pada pukul 5.45 petang nanti.

Soraklah untuk pasukan negara anda!Rasanya ini bukan line-up terkini pasukan kita. Lantaklah!

GO VIETNAM! MALAYSIA! GO!!!


Update: Malaysia won the match by 1 goal. The match is not that great, but a win is still a win right? Congrats!